Póréhagyma
Póréhagyma
(Allium porrum L.)
Őshazája a Földközi-tenger partvidéke. Termesztésével már az ókori népek (egyiptomiak, görögök stb.) is foglalkoztak.
A póréhagyma fogyasztása Nyugat- és Dél-Európa országaiban általános, nálunk csak a legutóbbi években kezd terjedni. Fogyasztási idénye decembertől márciusig tart. Főleg levesízesítőként és salátaként fogyasztják. Allilszulfid-tartalma kisebb, ezért csípőssége és illata is mérsékeltebb, mint a vöröshagymáé. C-vitamin-tartalma 20–70 mg/100 g.
ÉLETTANI JELLEMZÉSE
Hőmérsékleti optimuma 19 °C, növekedése 5 °C felett indul meg. A nyári fajták mínusz 10 °C alatt elfagynak, a téli fajták átlagos teleinket jól átvészelik. A hagymák magszárképződését 4–8 hétig tartó 4–6 °C-os alacsony hőmérséklet váltja ki.