Paprika
Étkezési paprika
(Capsicum annuum L.)
A termesztés jelentősége
Az étkezési paprikát nem sorolják a világ élelmezésében fontos növények közé, de még jelentős zöldségnövénynek sem mondható. Magyarországon, Közép-Európa magyarok lakta területein és – innen elterjedve – más vidékein is az étkezési paprika néptáplálkozási cikknek számít.
Jellegzetesen magyarnak tekinthető:
– a fehér termésszínű típusok döntő többsége a termelésben,
– a termelt típusok igen gyors fejlődési sebessége,
– a nagy (10 kg feletti) egy főre jutó fogyasztás,
– a nyers paprika szerepe az étkezésben.
Különösen figyelemreméltó, hogy az étkezési paprika magyar specialitásának és kiemelkedő szerepének kialakulásához rövid 100 évre volt szükség. Igaz, hogy a KOLUMBUSZ KRISTÓF hajóján 1494-ben DIEGO CHANCA hajóorvos által Európába hozott paprika már 1570-ben ZRÍNYI MIKLÓS nevelőanyja, SZÉCHY MARGIT kertjében is ismert volt, majd ezt követően fűszerpaprikaként a hosszú, hegyes típus óriási karriert futott be Magyarországon, mégis, az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgár kertészek hozták be a 19. században. Az étkezési paprikát a bolgárok az akkoriban forradalmian új és igen jól kidolgozott technológiával együtt maguk terjesztették el az országban, a bolgár termesztés igen sok akkori elemét a mai napig őrzik a magyar termesztési módszerek.
„A magyar nép kedvező egészségi helyzetének egyik oka a nagy paprikafogyasztás, mely az egyoldalú táplálkozás (kenyér és szalonna) hátrányait kiküszöböli” (SZENT-GYÖRGYI ALBERT).
RENDSZERTANA
A paprika a Solanaceae család tagja. A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a Capsicum annuum fajba tartozik. A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található, ezek többségükben vad típusok. Közép- és Dél-Amerikában a C. chinense, a C. frutescens, a C. pubescens és a C. baccatum var. pendulum fajok termesztett változatai, fajtái is ismertek és jelentősek.
A legújabb fajtákban több olyan gén is található, amelyek fajhibridizálás útján érkeztek a C. annuum típusokba. Így a dohány mozaik vírus négy eddig leírt allélját négy különböző faj adta (az L1-et, a Capsicum annuum, az L2-t a C. frutescens, az L3-at a C. chinense, az L4-et a C. chacoense).
A paprika betegségeinek jelölése
Megnevezés |
Jelölése |
Latin neve |
Tm |
||
CMV |
||
X |