Pasztinák
Pasztinák
Gyökere a sárgarépához, petrezselyemhez hasonlítható, felületének színe halvány sárga, belül fehér, kellemes édeskés ízű, és sok aromát tartalmaz. A magja hasonló célt szolgál, mint a kapormag, levelét nem használjuk.
Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, ezért újra közkedvelt növényt a konzervipar is használja. A petrezselyemnél nagyobbra növő 16–22 cm hosszú gyökér gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű. Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó görcsoldó, vese-, epekő-, és gyomorbajok esetén jó hatású.
Felhasználhatjuk: Minden olyan ételben, amelybe petrezselymet használunk, de kevesebb kell belőle és az ételnek édeskés ízt ad. Különösen a bab ételek készítésénél elengedhetetlen a használata.
Vetőmag szükséglet 100 m2 -re 40-50 g.