Sárgadinnye
Sárgadinnye
(Cucumis melo L.)
A termesztés jelentősége
A dinnye egyike azoknak a növényeknek, amelyekkel az emberiség már igen régen ismeretséget kötött. Őshazája India, ahol már i. e. 3000 évvel ismerték. A görögök és a rómaiak a sárgadinnyét és a görögdinnyét hasonló méretekben termesztették, és a sárgadinnye hajtatásával is foglalkoztak.
TÁPLÁLKOZÁSI JELENTŐSÉGE
A sárgadinnye a magyar embernek mindig fontos, értékes csemegéje volt. Napjainkban az egy főre jutó fogyasztás mértéke átlagosan 1 kg/fő alá süllyedt.
Nagy cukortartalmán kívül B1-, B2- és C-vitamin-tartalma jelentős (ez utóbbi majdnem a paradicsoméval vetekszik). A sárgadinnyében lévő szénhidrát három fontos összetevőre, glükózra, fruktózra és szacharózra bontható. Az édességet döntően a szacharóztartalom határozza meg. A sárgadinnye általában 0,09–3,70% glükózt, 1,85–3,92% fruktózt és 0,24–8,70% szacharózt tartalmaz.
Említést érdemel továbbá a jó emésztést, kedvező gyomor- és bélműködést segítő, vesetisztító hatása is.