Karfiol
Karfiol
(Brassica cretica convar. botrytis DUCH.)
A termesztés jelentősége
A karfiol mai termesztett formája a legkésőbb kialakult káposztafélék egyike. Sokak szerint a PLINIUS által (i. sz. 62–115) leírt hat káposztaforma közül az úgynevezett tritiáni káposzta (spárgakáposzta) már a karfiol előnövénye volt.
Hazánkban az első irodalmi utalás LIPPAY JÁNOSTÓL való (1664), aki caulifioli néven említi.
TÁPLÁLKOZÁSI JELENTŐSÉGE
Jó étrendi hatása, 50–80 mg/100 g C-vitamin-, jelentős B1- és B2-vitamin-tartalma teszi értékessé.
Fogyasztása nem tekint vissza nagy múltra, és jelenleg is csak 0,4–0,5 kg/fő körül van.
RENDSZERTANA
A karfiol (Brassica cretica convar. botrytis) különféle rózsaformájú fajtacsoportokat foglal magában. Fajneve krétai eredetére utal.