Kelkáposzta
Kelkáposzta
(Brassica oleracea L. convar. bullata DUCH.)
A termesztés jelentősége
A kelkáposzta korántsem olyan jelentős zöldségfaj, mint a fejes káposzta. Termesztésbe vonására vonatkozó irodalmi adatok is csak a 17. századból valók, de valószínűleg már sokkal régebben is termesztették. A rómaiak úgynevezett Kumai káposztája már a kelkáposztára hasonlított. Savoyai káposztának is nevezik, mert Európában Savoyában termesztették először.
TÁPLÁLKOZÁSI JELENTŐSÉGE
Táplálkozásunkban betöltött szerepe fontos, mert ha nem is lehet savanyítani vagy más formában tartósítani, nagy vitamin-, fehérje- és ásványisó-tartalma figyelmet érdemel. A fejes káposztáénál nagyobb biológiai értékét nagyobb C-vitamin, karotin- és ásványisó- (például vas-) tartalma adja.
RENDSZERTANA
A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. bullata) a Brassica oleracea faj kultúrrassza, amelyik különböző fejformájú és levélalakulású fajtacsoportokat foglal magában.