Brokkoli
Brokkoli
(Brassica cretica convar. botrytis DUCH. provar. italica PLEUCK)
A termesztés jelentősége
A brokkoli vagy más néven spárgakel a feltételezések szerint Ciprus szigetén alakult ki, a karfiol közeli rokona, de rózsája zöld színű, így a nyári meleget és az erős napsütést jobban bírja.
TÁPLÁLKOZÁSI JELENTŐSÉGE
Táplálkozásunkban betöltött szerepe a karfiolénál fontosabb, hiszen nagy mennyiségű A-vitamint, sok C-vitamint (120 mg/100 g) s jelentős mennyiségű egyéb vitamint és ásványi sókat tartalmaz.
Felhasználási területe nagyon változatos, hiszen savanyúságnak, köretnek, levesnek vagy spárga módjára főételnek egyaránt elkészíthető, s mivel hajtatható is, friss fogyasztási időszaka hosszúra nyújtható, amelyet jól kiegészít a hűtőipari áru.
NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE
A brokkoli a karfiolhoz hasonlóan egyéves növény, fogyasztásra itt is a megvastagodott virágzati szár és maga a virágzat kerül, amely azonban nem fehér, hanem zöld színű. Rózsájához hosszabb szárrészek tartoznak, ezért a rózsa kissé lazább. A főrózsa levágása után a levelek hónaljából újabb oldalrózsák fejlődnek, amelyek 1–3 hét múlva szedhetők. Az oldalrózsák azonban lényegesen kisebbek.
Felépítése egyéb tekintetben a karfioléval megegyező vagy hozzá nagyon hasonló.