Paprika

Étkezési paprika

(Capsicum annuum L.)

A termesztés jelentősége

Az étkezési paprikát nem sorolják a világ élelmezésében fontos növények közé, de még jelentős zöldségnövénynek sem mondható. Magyarországon, Közép-Európa magyarok lakta területein és – innen elterjedve – más vidékein is az étkezési paprika néptáplálkozási cikknek számít.

Jellegzetesen magyarnak tekinthető:

– a fehér termésszínű típusok döntő többsége a termelésben,

– a termelt típusok igen gyors fejlődési sebessége,

– a nagy (10 kg feletti) egy főre jutó fogyasztás,

– a nyers paprika szerepe az étkezésben.

Különösen figyelemreméltó, hogy az étkezési paprika magyar specialitásának és kiemelkedő szerepének kialakulásához rövid 100 évre volt szükség. Igaz, hogy a KOLUMBUSZ KRISTÓF hajóján 1494-ben DIEGO CHANCA hajóorvos által Európába hozott paprika már 1570-ben ZRÍNYI MIKLÓS nevelőanyja, SZÉCHY MARGIT kertjében is ismert volt, majd ezt követően fűszerpaprikaként a hosszú, hegyes típus óriási karriert futott be Magyarországon, mégis, az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgár kertészek hozták be a 19. században. Az étkezési paprikát a bolgárok az akkoriban forradalmian új és igen jól kidolgozott technológiával együtt maguk terjesztették el az országban, a bolgár termesztés igen sok akkori elemét a mai napig őrzik a magyar termesztési módszerek.

„A magyar nép kedvező egészségi helyzetének egyik oka a nagy paprikafogyasztás, mely az egyoldalú táplálkozás (kenyér és szalonna) hátrányait kiküszöböli” (SZENT-GYÖRGYI ALBERT).

RENDSZERTANA

A paprika a Solanaceae család tagja. A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a Capsicum annuum fajba tartozik. A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található, ezek többségükben vad típusok. Közép- és Dél-Amerikában a C. chinense, a C. frutescens, a C. pubescens és a C. baccatum var. pendulum fajok termesztett változatai, fajtái is ismertek és jelentősek.

A legújabb fajtákban több olyan gén is található, amelyek fajhibridizálás útján érkeztek a C. annuum típusokba. Így a dohány mozaik vírus négy eddig leírt allélját négy különböző faj adta (az L1-et, a Capsicum annuum, az L2-t a C. frutescens, az L3-at a C. chinense, az L4-et a C. chacoense).

A paprika betegségeinek jelölése

Megnevezés

Jelölése

Latin neve

dohánymozaik vírus

Tm

(Tobaco mosaic vírus)

uborkamozaik vírus

CMV

(Cucumber mosaic vírus)

xanthomonaszos levélfoltosság

X

(Xanthomonas vesicatoria)

Rendezés:

Etele F.1. 250 szem

Szállítás 2-3 nap
Gyártó: Duna-R Kft
6.541 Ft

Capricorn F.1. 500 szem

Szállítás 8-10 munkanap
Gyártó: Esasem
15.240 Ft

Gorria 500 szem

Szállítás 8-10 munkanap
Gyártó: Esasem
29.210 Ft

Lombardo Tago 500 szem

Szállítás 8-10 munkanap
Gyártó: Esasem
10.160 Ft

Red Bull F.1. 500 szem

Szállítás 8-10 munkanap
Gyártó: Esasem
15.240 Ft

Altendos F.1. (OS12955) 500 szem

Szállítás 2-3 nap
Gyártó: Orosco
25.273 Ft

Ilanga F.1. RZ 1,000 szem

Szállítás 2-3 nap
Gyártó: Rijk Zwaan
71.755 Ft

Tizenegyes 1,000 szem

Raktáron
Gyártó: ZKI
8.763 Ft