Retek
Retek
(Raphanus sativus L.)
Ősalakjának előfordulási helye vitatott. Egyesek szerint Elő-Ázsia, mások szerint Közép-Kína.
Termesztett változatát már a görögök, a rómaiak és az egyiptomiak is ismerték.
TÁPLÁLKOZÁSI JELENTŐSÉGE
Táplálkozási értékét elsősorban vitamintartalma adja. Található benne C-, B1-, B2- és P-vitamin. A C-vitamin mennyisége főleg a termesztési mód függvénye. A szabad földön termesztett retek gumójában mindig több a C-vitamin, mint a hajtatottéban. A C-vitamin-tartalom 30–50 mg/100 g között változik (azonos a paradicsoméval). A reteknek tehát fontos szerepe van a téli és tavaszi vitaminellátásban.
Értékét növeli még, hogy frissen fogyasztható. Hazánkban július és augusztus hónapok kivételével mindig asztalra kerülhet.
RENDSZERTANA
A keresztesvirágúak Brassicaceae családjába tartozik. Tudományos neve Raphanus sativus L. (kerti retek).
Hőigénye kicsi. Optimuma 13±7 °C. Hidegtűrő zöldségnövény. Csírázáskor a minimális hőmérséklet 0–+2 °C, az optimum pedig 20 °C. Kelés után, szikleveles állapotban 5–6 °C-os hőmérsékleten fejlődik a leggyorsabban. Később (2–4 leveles korban) a gumó képződésének kezdetéig 12–13 °C hőmérséklet a legkedvezőbb a számára.
A gumó növekedése idején hőmérsékleti igénye a napszak és a borultság függvénye. Nappal és teljes fényben 18–20 °C-ot, éjjel és borult időben pedig 6–8 °C-ot kíván.
A hideget viszonylag jól tűri. A csíranövény mínusz 3 °C, a kifejlett növény mínusz 6 °C hideget is elvisel károsodás nélkül.
A NÖVÉNYVÁLTÁS JELENTŐSÉGE
A retek, mint a többi zöldségféle, talajuntságra hajlamos növény, ezért monokultúrás termesztését kerüljük. A monokultúra még a házikerti, háztáji termesztésben sem javasolható. Az a jó, ha csak 3–4 év múlva kerül vissza ugyanarra a területre. Elhelyezhető mindkét öntözött zöldséges vetésforgóban. Mivel állománysűrűsége viszonylag nagy és kapás növény, így a legtöbb zöldségfélének jó előveteménye. A gyökér- és gumós növények természetesen kivételek.
Rossz előveteményei azok, melyek későn kerülnek le, gyomosítanak vagy gyomnevelők, és utánuk nagy mennyiségű szár- és gyökértömeg marad vissza.
Jó előveteményei a burgonyafélék, az egyéves pillangósok és kombinált szabadföldi vetésforgóban a kalászosok.
Tekintettel rövid tenyészidejére, a terület kettős hasznosításra igen alkalmas.